Kosgeb Destekleri

Kosgeb Destekleri

Destek için uygun faaliyet alanlarında bulunan küçük ve orta ölçekli işletmeler için KOSGEB proje konusuna göre 45 bin TL’den 10 milyon TL’ye varan hibe ve kredi desteğinde bulunabilmektedir.

Destek Programları Aşağıdaki Gibidir

  1. Girişimcilik Destek Programları
  2. Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı
  3. İşletme Geliştirme Destek Programı ve uluslararası destekler
  4. KOBİ Tekno Yatırım Destek Programı

 

KOSGEB Destek Programları Başvuru Süreci Nasıl İlerler?

1- KOSGEB Destek Programına başvuru

2- Ön değerlendirme

3- Değerlendirme

4- Yerinde İnceleme

5- Kurul Değerlendirmesi

6- İzleme süreci

Bu aşamaların hepsinin sorunsuz, mevzuata uygun olarak yürütülmesi için Dadya Danışmanlık, sizlerle iş birliği içinde süreçlerin titizlikle yürütülmesini sağlıyor.

 

KOSGEB Desteklerinin Ödemesi Nasıl Gerçekleşir?

Yatırımınızda desteklenecek giderlerin ödemesi başvuru sahibi tarafından yapılır. KOSGEB Desteği için başvurulan program kapsamında proje başvurusunun kabul olması sonrasında bu giderlerin ödemesi başvuru sahibine yapılır.

 

A – GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ

A-1) GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ

Geleneksel Girişimcilik Desteklerinden Kimler Yararlanabilir ?

Yeni bir işletme kuracak her kişi KOSGEB geleneksel girişimcilik desteğine başvurabilir. Kurulacak işlemenin Türk Ticaret Kanununa göre gerçek kişi yada sermaye şirketi statüsünde olması gerekir. İşletme kurulmadan önce KOSGEB tarafından açılmış olan eğitimlerin tamamlanması ve işletmenin KBS de kayıtlı olması gerekmektedir. Eğitimleri tamamlamadan açılan işletmeler destek programından yaralanamazlar.

KOSGEB geleneksel girişimcilik desteği, desteğin alındığı günden itibaren her biri 1 yıl olacak şekilde 2 performans döneminde 2 yıl olacak şekilde sürer.

Bu destek kapsamında kuruluş giderleriniz, bu dönem içerisinde çalıştıracağınız işçiler için SSK prim ve sertifika giderleriniz için destek alabilirsiniz.

A-2) İLERİ GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ

İleri girişimcilik Destek programları da Geleneksel Girişimcilik Destek programı gibi. KOSGEB geleneksel girişimcilik desteğine başvurabilir. Kurulacak işlemenin Türk Ticaret Kanununa göre gerçek kişi yada sermaye şirketi statüsünde olması gerekir. İşletme kurulmadan önce KOSGEB tarafından açılmış olan eğitimlerin tamamlanması ve işletmenin KBS de kayıtlı olması gerekmektedir. Eğitimleri tamamlamadan açılan işletmeler destek programından yaralanamazlar.

İleri Girişimcilik Destek Programından yararlanabilecek işletmelerin faaliyet alanları İlerici Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu içerisinde yer almaktadır. Eğer kurulacak olan işletme bu tablo içerisinde yer alıyorsa İleri Girişimcilik Desteği Programından faydalanabilirsiniz.

KOSGEB geleneksel girişimcilik desteği, desteğin alındığı günden itibaren her biri 1 yıl olacak şekilde 2 performans döneminde 2 yıl olacak şekilde sürer.

Bu destek kapsamında Kuruluş desteği, Makine teçhizat ve yazılım desteği, Danışmanlık desteği, Performans desteği ve Sertifika desteği bulunmaktadır.

 

B – AR-GE , ÜR-GE  ve İNOVASYON DESTEK PROGRAMI

Bu destek programından Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon konularında projeleri olan işletmeler veya girişimciler ile ürün geliştirme konusunda projesi olan işletmeler yaralanabilir.

Bu program yeni ürün veya hizmet üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, ürün kalitesinin yükseltilmesi veya ürün maliyetinin düşürülmesi için yeni teknik ve teknolojilerin geliştirilmesi gibi konulardaki projelere destek sağlar.

Bu program ile ilgili projenizin süresi en az 8, en fazla 36 ay olabilir.

Bu programa başvuru yapabilmeniz için, ürününüzün Ar-Ge veya yenilikçi projeler kapsamında ortaya çıkmış olması gerekmektedir.

Bu proje kapsananında;

Makine Teçhizat, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Desteği

Nitelikli personel giderleri desteği, Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri Desteği

Test Analiz ve Belgelendirme Giderleri Desteği, Proje Danışmanlık Desteği

Eğitim Desteği, Proje Tanıtım Desteği, Kongre, Konferans ve Fuar Desteği

İşletme Kuruluş Giderleri Desteği ve Diğer Giderler.

Desteklenmektedir.

C – İŞLETME GELİŞTİRME , BÜYÜTME VE ULUSLARARASI DESTEKLER

C-1) İŞLETME GELİŞTİRME , BÜYÜTME PROGRAMI

Bu programdan KBS sistemine kayıtlı ve aktif durumda olan gerçek veya tüzel kişi statüsünde bulunan işletmeler faydalanabilir.

Bu destek programı ile işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması, kurumsallaşması, markalaşması, kapasitelerinin gelişmesi amacıyla yapılan projeler desteklenir. Bu destek programının süresi 2 yıldır. Bu destek kapsamında;

Yurt içi Fuar Desteği, Yurt Dışı İş Gezisi Desteği, Nitelikli Eleman İstihdam Desteği

Tasarım Desteği, Sınai Mülkiyet Hakları Desteği, Belgelendirme Desteği, Test ve Analiz Desteği, Model Fabrika Desteği, Teknik danışmanlık Desteği gibi konular desteklenmektedir.

C-2 ) ULUSLARARASI ( YURTDIŞI ) DESTEK PROGRAMI

Bu destek programının amacı; İşletmelerin (KOBİ) yurt dışı pazarlara açılabilme kabiliyetlerini geliştirmek, Yurt dışındaki Pazar paylarını artırmak, İşletmeleri uluslararası rekabet ortamının aktörleri haline gelmelerini sağlamak, İhracat ve E-Ticaret’ e başlayan işletme sayısını artırmaktır.

Bu programa; Gerçek ve Tüzel kişi statüsünde olan, KBS de kayıtlı aktif ve KOBİ beyannamesi güncel olan, başvuru tarihi itibari ile son mali yılda bilanço usulüne göre defter tutan ve başvuru tarihi itibari ile yurt içi marka tescil belgesine sahip olan işletmeler başvurabilir.

Proje destek oranı %70 Geri Ödemesiz ( Hibe ) , %30 Geri Ödemeli şeklindedir.

Bu proje kapsamında; Personel giderleri, Donanım giderleri, Yazılım giderleri, Tanıtım giderleri, Yurt Dışı Fuar ve Seyahat giderleri, Analiz ve Belgelendirme Giderleri ve Diğer hizmet giderleri karşılanır.

 

D- KOBİ FİNANSMAN DESTEKLERİ

Bu destek programı kapsamında İşletmelerin bankalardan uygun koşullarda kredi temin edebilmeleri için faiz/kar payı tutarlarının tamamının veya bir kısmının KOSGEB tarafından karşılanarak işletmelere finansal destek sağlamasıdır.

Bu destek programı KOSGEB veri tabanında kayıtlı aktif ve uygun işletmeleri kapsar.

Makine teçhizat kredisi, İşletme Kredisi ve Acil destek kredisi olarak firmalar desteklenir. İşletmeler bu destekten 3 yıl süre ile yararlanır. 3 yılın sonunda destek programı yeniden başlatılabilir.

Hızlı İletişim

Danışmanlık hizmetlerimiz hakkında daha fazla detaya sahip olmak için iletişim bilgilerimiz